dilluns, 21 de setembre del 2015

Què son els Jocs Olímpics?


Bandera dels jocs olímpics
Els Jocs Olímpics són un esdeveniment internacional de gran importància: milers d'atletes hi participen en diverses competicions d'esports d'estiu i d'hivern. Són considerats la competició esportiva principal del món, i hi participen més de dos-cents estats. Els jocs olímpics tenen el seu orígen a la Grècia antiga concretament a la ciutat d'Olimpia. D'aquí prové el nom de jocs olímpics.
Els símbols:
Els anells olímpics es creen com a símbol de les olimpíades l'any 1913. Els colors que van escollir eren els que estaven més presents a totes les banderes de molts països, mostrant així l'internacionalitat simbòlica. Hi ha també una teoria popular que diu que cada anell representa un continent.
La torxa és un altre dels símbols dels jocs: l'origen prové de la mitologia grega, directament del que la va portar: Prometeu. Segons diu la llegenda Prometeu va robar el foc als Déus per a donar-lo a la humanitat. Aquest foc representa la divinitat de l'home el qual té coma destí convertir-se en el seu propi Deu. També representa el Sol, perquè els grecs adoraven molt als astres.


Les disciplines olímpiques: Les disciplines olímpiques per a les propera XXXI edició que es celebrarà el proper estiu de l'any 2016 a Rio de Janeiro (Brasil) són:

atletisme, bàdminton, bàsquet, handbol, boxa, ciclisme (BMX, montanya, ruta i pista), esports aquàtics (natació, sincronitzada, salts i waterpolo) equitació (concurs complet, salts i doma), esgrima, futbol, golf, gimnàstica (artística, rítmica, acrobàtica), halterofília, hockey sobre gespa, judo, lluita (grecoromana i lliure) piragüisme (aigues tranquil·les i eslalom), pentatló modern, rem, rugby 7, taekwondo, tennis, tennis taula, tir amb arc, tir olímpic, triadló, vela i voleibol (pista i platja)


Història dels jocs olímpics
Els jocs olímpics a l'Antiga Grècia:


Els jocs olímpics van nèixer a la ciutat d'Olímpia amb un caràcter molt religiós, es tractava de festivals dedicats a la divinitat de Zeus on es barrejava el caràcter sagrat amb proves esportives, música i literatura. Les modalitats esportives eren:
Pancracio, lluita, boxa, curses a peu, curses amb carros, pentatló, música. Els guanyadors rebien una corona feta amb branques d'olivera.
Els primers jocs que es tenen constància van ser el 776 a.C

Els jocs olímpics a l'era moderna


Baró Pierre de Cubertin
Després de molts segles on no es van celebrar els jocs olímpics el Baró Pierre de Cubertin els va recuperar a finals del segle XIX. El Baró va crear el COI Comitè Olímpic Internacional, que encara funciona avui.
Els primers jocs de l'era moderna van ser a la ciutat d'Atenes el 1896, des de llavors s'han celebrat cada any excepte quan es van suspendre amb motiu de les dues guerres mundials.

Actualment es celebren quatre tipus de jocs olímpics:

  • Jocs olímpics d'estiu
  • Jocs olímpics d'hivern
  • Jocs paralímpics
  • Jocs olímpics de la joventut



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada